Головна / Дім / Поради господиням / Поради із заморожування та сушіння

Поради із заморожування та сушіння

сушка та заморозка продуктівВистигший в саду і на грядках урожай – величезна радість для багатьох власників дач. Втім, не тільки радість, а й турбота. Адже дуже часто з’їсти відразу все, що виросло і дозріло, неможливо. А ось возитися з консервацією немає ні сил, ні часу. Давайте зробимо простіше: швиденько все це багатство висушимо або заморозимо!

Заморожування овочів, ягід, фруктів

Заморожування, мабуть, найшвидший спосіб заготівлі продуктів про запас. Ця процедура навіть не вимагає ніяких спеціальних пристосувань, якщо у вашому холодильнику досить містка морозильна камера. Якщо ж ваша заміська ділянка велика, а сімейство численне, варто подумати про придбання власне морозильника – великого і місткого.

Заморожування, як це не здасться дивним, проводять в два етапи.

  1. Доведення продукту до каменеподібні (в плані твердості) стану.
  2. Упаковка і приміщення на тривале зберігання.

У морозильнику (якщо це самостійна одиниця побутової техніки) зазвичай заморожують продукти на спеціальних решітках. Для початкового охолодження продуктів в морозильній камері холодильника найчастіше використовують контейнери. Контейнерами можуть служити і звичайні консервні банки, ретельно вимиті і висушені. Також можна скористатися пластиковими формами для приготування їжі в мікрохвильовій печі. Заморожувані продукти, на першому етапі не слід нічим накривати.

Після того як продукти стануть твердими, потрібно витягти їх з морозилки і з контейнерів (потримайте контейнер догори дном не більше хвилини під струменем гарячої води, а потім злегка струсіть – заморожений брикет вислизне до вас в руки). Після чого брикети – по одному або кілька одразу – упакувати в целофанові пакети або обернути поліетиленовою плівкою і знову укласти в морозильник – по можливості компактно. Відповідно, якщо брикети заморожувалися в квадратних або прямокутних контейнерах, їх буде набагато простіше розмістити всередині камери.

заморожування фруктівЗрозуміло, продукти, які ви збираєтеся заморожувати, потрібно ретельно вимити і почистити. Багато з них вимагають попередньої нарізки. Більшість овочів і коренеплодів бажано злегка відварити в підсоленій воді або хоча б потримати в окропі протягом 1 – 2 хвилин. Зібрані в лісі гриби перед заморожуванням обов’язково потрібно відварити протягом не менше 15 хвилин і дати воді повністю стекти, перш ніж класти продукти в контейнер.

Ніжні ягоди – малину, полуницю, суницю і т.д. – заморожують не в контейнері, а розсипом, на підносі, тарілці або в плоскій картонній коробці без кришки. Замерзлі ягоди найкраще зберігати в пластиковому контейнері для морозильних камер (їх можна зустріти в господарських магазинах) або в пакетах, наприклад з-під молока – з жорсткими стінками, щоб не пом’яти, і покритих шаром вологонепроникної плівки, щоб не виморожувати з продукту вологу. Втім, можна звичайну коробку з харчового картону зверху обгорнути поліетиленовою плівкою.

Засушування овочів, ягід, фруктів

Засушуванні продуктів – процес тривалий і копіткий. Адже недостатньо сухі овочі, фрукти і гриби при подальшому зберіганні можуть запліснявіти. У спекотне літо в якості джерела тепла можна сміливо «експлуатувати» сонечко. Однак в середній смузі до серпня потужність нашого світила вже недостатня, тому краще вдатися до допомоги звичайної кухонної плити або придбати спеціальну сушильну установку.

Сушильні установки бувають і побутові – досить компактні. Причому останнім часом в магазинах з’явилися сушильні установки, в яких процес втрати продуктами вологи здійснюється за допомогою інфрачервоного випромінювання.

Спеціальні «сушки» значно (в 2 – 3 рази) прискорюють процес приготування продуктів на відміну від звичайної плити. Плюс багато сучасних моделей сконструйовані таким чином, що у фруктах і овочах зберігається більше вітамінів та інших цінних речовин, що втрачаються при сушінні в газовій або електричній плиті.

Процес сушіння в духовці кухонної плити займає від 7 до 12 годин – в залежності від виду продуктів.

Засушування на сонці триває зазвичай протягом декількох днів, оскільки продукти періодично доводиться забирати з вулиці в будинок, щоб вони не відсиріли під час випадання роси.

засушування овочівОскільки процес сушіння більш тривалий, практично всі плоди, за винятком ягід, слід нарізати на дольки. Ягоди потрібно розкладати на підносі або фользі досить просторо, щоб вони не злиплися.

Яблука та груші, що мають звичай темніти на свіжому повітрі, в процесі шинкування бажано потримати 1 – 2 хвилини в киплячому 1 -відсотковому розсолі або хоча б витримати в цьому розсолі кілька хвилин. Для засушування краще вибирати яблука кисло-солодких сортів.

Нарізані соломкою або кубиками моркву і буряк потрібно побланшувати в окропі або слабкому соляному розчині близько 15-20 хвилин перед засушуванням.

У процесі сушіння необхідно періодично перевертати і переглядати шматочки. Одні підсихають швидше, і їх потрібно прибирати з печі, інші – повільніше, і їх потрібно досушувати.

Висушені продукти пару днів повинні полежати в сухому приміщенні на підносі, прикритому чистою тканиною. Після чого запакувати їх або в щільні картонні коробки (пакети), або в скляні герметичні банки.

Якщо ви віддаєте перевагу паперовій упаковці, прослідкуйте, щоб продукти не зберігалися у вологих приміщеннях або поруч з сильно пахнучою їжею (цибулею, часником, пряними травами).

Як бачите, правила сушіння та заморозки дуже прості. Раз-два – і у вас повна хата запасів. А як приємно буде ласувати ними взимку.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *