Головна / Куховаримо / Готуємо дієтичний мармелад в домашніх умовах

Готуємо дієтичний мармелад в домашніх умовах

приготувати мармеладЗ деяких пір солодощі в сучасному світі стали вважатися мало не забороненою їжею: вже дуже сильно «дістала» людство проблема зайвої ваги, і в системах здорового харчування солодким ласощам місця немає. Однак потрібно знати, як приготувати мармелад, адже жити зовсім без солодощів зуміє далеко не кожен – без них нудно, а у жінок взагалі псується настрій і може початися депресія.

На щастя, солодощі – це не тільки торти, тістечка, цукерки та шоколад. Є ще мед і варення, цукати і сухофрукти, халва і пастила, зефір і мармелад – смачні, натуральні і корисні, якщо їсти їх в міру і в слушний час. Наприклад мармелад, вважається легким і дозволяється навіть у дієтичному харчуванні, в т. ч. і в розвантажувальних дієтах.

Хто придумав мармелад

Прийнято вважати, що це зробили «ласуни» французи, але спочатку мармелад готували в країнах Сходу і Середземномор’я: таким способом було зручніше переробляти і зберігати рясні врожаї фруктів-ягід в жаркому кліматі.

В Європі ж про мармелад дізналися від лицарів-хрестоносців, в епоху знаменитих походів – до цього у європейців навіть цукру не було, а приблизно в XIV столітті стали намагатися створювати свої ласощі. Звичайно, французи швидко досягли успіху, навчившись готувати різні види: мармелад щільний і м’який, що тягнеться, з глазур’ю і т.д. Основою служило варення з айви – його-то і називали «marmelade», а інші компоненти почали додавати пізніше.

приготувати дієтичний мармеладШтучний пектин з’явився в XIX столітті, а в XX столітті мармелад стали робити «з чого завгодно»: в магазинах зараз можна бачити продукти неймовірних відтінків і з будь-якими ароматами, але от назвати більшість з них натуральними можна навряд чи.

Властивості мармеладу для жінок

Калорійність мармеладу не надто висока, але і не низька, вона залежить від складу. Так, фруктово-ягідний продукт може «потягнути» на 300 ккал, а желейний, в якому багато цукру і патоки, на 350 ккал і більше, але навіть в такому варіанті він корисніший (і безпечніший для фігури), ніж звичайні цукерки. Хоча в мармеладі мало білка, але амінокислот, замінних і незамінних, в ньому безліч, нехай і в невеликому процентному співвідношенні. Є органічні кислоти і харчові волокна; вітаміни А, С, групи В, Е, Н; багато мінералів – більше інших калію, кальцію, магнію, натрію, сірки, фосфору, міді.

Дивно, що такий солодкий і ласий продукт відрізняється яскравими дієтичними властивостями. Пектин і агар-агар – основа дієтичного мармеладу; вони допомагають налагодити обмінні процеси, поліпшують роботу щитовидної залози і печінки, полегшують виведення токсинів (навіть солей металів) і сприяють травленню, підтримують холестериновий баланс.

Мармелад корисний для більшості людей, але особливо цікава користь мармеладу для жінок. Наприклад, якщо під час місячних (коли багатьох «тягне на солодке») пити чай не з тістечками, а з натуральними мармеладками, можна частково компенсувати втрату гемоглобіну, зменшити болі в животі і попереку.

Дамам, змушеним вдаватися до дієт для схуднення, мармелад підійде, як ласощі: багато калорій не додасть, але м’яко позбавить від дратівливості і депресії – краще їсти його в 1-ій половині дня.

Рецепти дієтичного мармеладу

мармелад в домашніх умовахОсобливо «просунуті» кухонні пристосування для приготування мармеладу не потрібні. Відразу може не вийти, але розібратися неважко: досвід приходить в процесі приготування.

Яблука, як уже сказано, основне джерело пектину – мармелад з них зробити найпростіше.

  • Яблука великі – 5 шт.,
  • Цукор коричневий – 100 г,
  • крохмаль кукурудзяний – 2 ст.л.,
  • желатин – 20 г.

Замість цукру краще взяти відповідний замінник. Можна взяти і мед.

Желатин заливають холодною водою (100 мл) і залишають для набухання. Очищені і натерті на тертці яблука 40 хвилин варять на малому вогні в каструлі з товстим дном, з цукром (підсолоджувачем), постійно помішуючи. Потім додають крохмаль (розмішати в воді, як для киселю), перемішують, знімають масу з вогню, остуджують, збивають міксером або блендером. Желатин акуратно розтоплюють, додають до отриманого пюре, виливають у форму (розливають в малі форми) і на 6-7 годин ставлять в холодильник (або на 6-10 годин в холодне місце).

Можна готувати без крохмалю і желатину, використовуючи яблука кислих сортів і стевію. Яблука (1 кг) очищають, дрібно ріжуть, варять до готовності на малому вогні в невеликій кількості води, перетворюють в пюре, додають стевію за смаком, знову тримають на вогні, помішуючи, до загусання – можна розливати в форми. Застигає такий мармелад довше, близько доби.

приготувати корисний мармеладТаким способом можна отримати мармелад з айви, агрусу, абрикосів та інших фруктів-ягід, багатих на пектин. Однак з желатином або агаром можна отримати мармелад майже з будь-яких плодів. Дуже смачно з малиною або полуницею. Ягоди (200 г) збивають в пюре, змішують з розчиненим у воді цукрозамінником, нагрівають; додають заздалегідь підготовлений, набряклий желатин, доводять до кипіння (закипіти не повинно), знімають. Можна розливати.

Як приготувати дієтичний мармелад з бананом і ківі

Має всього 56 ккал в 100 г. і відрізняється приємним кисло-солодким смаком без всяких підсолоджувачів. З’їдати його потрібно швидко – він піддається термообробці недовго.

  • Агар-агар (10 г) заливають водою (100 мл), розмішують.
  • Очищені банани і ківі (по 2 шт. стиглих) перетворюють в блендері в пюре, викладають в каструльку;
  • додають агар-агар, доведений до кипіння, перемішують, нагрівають – суміш повинна закипіти ще раз.
  • Викладають в скляну форму, прибирають в холодильник.

У дієті Дюка використовується «супер-низькокалорійний» мармелад з чаю каркаде. Міцно заварений чай проціджують, додають цукрозамінник. Агар-агар (2 ч.л.) розмішують у воді, з’єднують з чаєм, нагрівають майже до кипіння, знімають, розливають в дрібні формочки, охолоджують. Виглядає красиво, але смак – на любителя: виходить мармелад-каркаде – зате для фігури вже точно безпечно.

Рецепт мармеладу з виноградним соком без цукру

Теж популярний і так само малокалорійний, як «ківі-банановий» мармелад.

  • Натуральний сік (200 мл, свіжовичавлений або куплений, прямого віджиму) змішують з желатином (2 ст.л.),
  • дають набрякнути, доводять до кипіння, помішуючи,
  • Остуджують, додають за смаком стевію,
  • Перемішують, розливають у форми, прибирають на холод; продукт виходить ароматний і солодкий.

Як приготувати мармелад на основі апельсинового соку

Цей продукт радує привабливим смаком і ароматом: вже від одного тільки запаху піднімається настрій.

  • Апельсин – 1 шт.,
  • Агар-агар (1 ч.л.),
  • цукрозамінник – (4-5 г),
  • чиста вода 1,5 ст.

З апельсина акуратно знімають шкірку, віджимають сік, за бажанням проціджують. Шкірку відварюють в 1,5 ст. води 15 хвилин, проціджують, додають агар і цукрозамінник, знову гріють до кипіння; варять, помішуючи, дві хвилини. У відвар додають сік, перемішують і виливають у форму. У холодильнику може застигнути всього за годину, але краще потримати довше.

Мармелад з агар-агаром корисніший, ніжніший і м’якіший, ніж желатиновий, хоча останній у нас поки популярніший: вважається, що готувати такий мармелад простіше, а зберігати зручніше.

Дивіться також

НОВОРІЧНИЙ САЛАТ “РІЗДВЯНИЙ ВІНОК”

        Вашому столу бракує урочистості чи святковості? Урізноманітніть звичне новорічне меню красивим і смачним салатом …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *