Головна / Куховаримо / Як приготувати глінтвейн в домашніх умовах

Як приготувати глінтвейн в домашніх умовах

як приготувати глінтвейн
Глінтвейн має безліч варіантів приготування.

Від однієї згадки про глінтвейні в голову приходять думки про затишок і комфорт, а на губах з’являється бажання відчути терпкий присмак ласого напою. Глінтвейн популярний серед жителів різних країн, і цікаві факти про його походження не можуть залишатися в тіні. Як же приготувати глінтвейн в домашніх умовах і з чим його вживати?

Походження глінтвейну

Німецького походження «glühwein» означає “гаряче, палаюче вино”. Виготовляють глінтвейн з вина, причому використовувати можна як червоне, так і біле. П’ють теплим.

Вперше згадується це питво в 1420 році і пов’язане з графством «Катценельнбоген», що знаходиться в Німеччині. Далі гарячий алкогольний напій з’являвся в скандинавських країнах, а потім його стали називати скорочено «glögg». Таким чином, батьківщиною вважається Німеччина, але в той же час на протязі століть рецепт перероблявся і видозмінювався, додавалися нові інгредієнти і складові.

Як приготувати класичний глінтвейн

Готуючи алкогольний глінтвейн за класичним рецептом, ніхто не відступить від головних інгредієнтів. Спеції для глінтвейну додаються в стандартному вигляді, ну а якщо захочеться чогось незвичайного, то можливо і відхилитися. До складу компонентів входять:

Рецепт глінтвейну:

  • 700 мл червоного вина;
  • 90-100 мл очищеної простої води;
  • 1 ст. л. цукрового піску;
  • 1 щіпка потертого мускатного горіха;
  • 1 чайна ложечка меленого імбиру;
  • 5 бутончиків гвоздики;
  • 1 тонка паличка кориці.

Цієї кількості продуктів вистачить, щоб зварити 4 порції напою. Що стосується технології варіння, то спочатку перемішуємо в ємності спеції і додаємо води. Масу повільно доводимо до кипіння, але в той же час, дивимося за тим, щоб не закипіла. Проціджуємо відвар через ситечко, пізніше додаємо в ємність вино, пакет спецій і одну десертну ложечку цукрового піску.

Кінцевий етап готування глінтвейну – розігрівання маси на вогні до 70 градусів, але не до кипіння. Накриваємо кришкою і настоюємо до 10 хв., Після цього подаємо в спеціальних келихах. Смачного.

Як приготувати глінтвейн з готовою приправою

рецепт глінтвейну
Глінтвейн з готовою приправою

Якщо не знаєте, як варити глінтвейн в домашніх умовах з нуля, то набагато простіше буде зварити напій вже з готовими приправами. Такі сьогодні можливо купити в продуктовому магазині або супермаркеті. Для приготування потрібні такі інгредієнти:

Рецепт глінтвейну:

  • одна пляшка червоного вина (0,75 л);
  • 1/3 склянки простої води;
  • 1-2 десертні ложечки цукрового піску;
  • набір приправ для глінтвейну.

Технологія варення глінтвейну в домашніх умовах проста: спочатку висипте приправу в турку, далі залийте водою і зваріть протягом однієї хвилини. Дайте відвару постояти хвилин десять. Далі вино перелийте в ємність і підігрійте, висипте в посудину масу з турки, а в кінці насипте цукор. Подавайте на стіл у високих келихах. Смачного!

Як приготувати глінтвейн з цитрусовими

рецепт глінтвейну з цитрусовими
Варимо глінтвейн з цитрусовими

Цитрусові: грейпфрут, апельсин, лимон, лайм та інші – добре доповнять напій. З фруктами готується і засіб від застуди. Але в процесі приготування знадобляться і інші інгредієнти:

Рецепт глінтвейну:

  • 550 мл білого вина;
  • один апельсин;
  • два лимона;
  • 6 бутончиків гвоздики;
  • одна паличка кориці;
  • 2-3 столові ложки цукру.

Процес приготування простий. Якщо ви жодного разу не пробували варити цей неперевершений і ароматний напій, виконайте кілька дій. Спочатку в сотейнику змішайте вино, спеції, цукровий пісок і заздалегідь очищені і нарізані кубиками фрукти.

Інгредієнти скиньте в одну посудину (НЕ емалева) і поставте на середній вогонь. Не доводьте до кипіння, просто дивіться на цукор (поки не розчиниться, з вогню не знімайте). Потім закрийте кришкою і залиште на хвилин 12-15, щоб напій настоявся. Подавати до столу глінтвейн потрібно в спеціальних прозорих келихах в гарячому вигляді. Смачного!

Як приготувати глінтвейн з горіхами

рецепт глінтвейну з горіхами
Спробуйте приготувати глінтвейн з горіхами.

Приготування дурманного напою – захоплююча справа. Якщо хочете спробувати щось цікаве, варто додати горішків. Отже, до складових інгредієнтів домашнього рецепта з горіхами входять:

Рецепт глінтвейну:

  • один літр червоного вина;
  • 4-5 бутончиків засушеної гвоздики;
  • 2 десертні ложечки цукрового піску;
  • сік з половинки стиглого лимона;
  • половина чайної ложечки або щіпка подрібненого мускатного горіха;
  • щіпка кориці.

Налийте вино в вогнетривку посудину, потім злегка підігрійте. Додайте перераховані вище інгредієнти по черзі і перемішайте. Підігрійте ємність до 70 градусів максимум і витримайте хвилин п’ятнадцять. Після цього насолоджуйтеся ароматним напоєм.

Як приготувати глінтвейн з соком

Завдяки великій частині вмісту соку, глінтвейн відрізняється неперевершеним смаком. Відзначимо, що експерти – кулінари рекомендують використовувати тільки апельсиновий сік. Щоб приготувати глінтвейн в домашніх умовах за 20 хвилин, потрібні такі компоненти:

Рецепт глінтвейну:

  • сухе вино (червоне напівсолодке) – 750 мл;
  • апельсиновий сік – 450 мл;
  • 2 великих яблука, можливо зелених;
  • тростинний цукор – 7 десертних ложок;
  • прянощі і горішки за бажанням.

Вилийте сік в каструльку, додайте цукор і спеції. Заздалегідь начистіть яблука і поріжте на частин 5-6, видаливши серцевину. Закиньте яблука в каструлю, після 15 хвилин додайте вина. Довести глінтвейн потрібно до 80 градусів, потім процідіть і налийте напій по келихах. Подавайте тільки в гарячому вигляді.

Як приготувати глінтвейн з червоного вина

глінтвейн з червоного вина
Спробуйте червоне вино для приготування глінтвейну

Якщо ви любите червоне вино, то для приготування ласощів потрібні будуть деякі інгредієнти. Глінтвейн любить різноманітність, адже рецептура не раз перероблялася. Так, до складових належать:

Рецепт глінтвейну:

  • червоне вино – одна пляшка;
  • 7 бутончиків гвоздики;
  • 0,5 десертної ложки меленого горіха (мускатного);
  • 2 десертні ложки цукру;
  • 1/3 частина склянки простої води (кип’яченої).

Щоб процес готування приносив задоволення, підготуйте турку і вогнетривку посудину. Спочатку гвоздику і горішки засипте у турку, долийте води і доведіть масу до кипіння. Після цього проваріть суміш близько хвилини і зніміть з вогню, дайте настоятися 12-15 хвилин.

Потім виконайте ще ряд дій: улюблене вино налийте в підготовлену посудину і поставте на плиту (малий вогонь). Через деякий час додайте туди вміст турки і дві десертні ложки цукру. Як тільки побачите перші бульбашки, знімайте з плити і розливайте по келихах.

Вибір вина для приготування глінтвейну

Глінтвейн з червоного вина користується популярністю. Але напій готується і з білого вина або без нього. Можете вибрати по перевагах:

  • сухе червоне;
  • напівсухе червоне;
  • солодке червоне;
  • напівсолодке;
  • біле тих же видів.

Використовуйте те вино, яке до душі.

Як приготувати глінтвейн з білого вина

Щоб глінтвейн вийшов з ароматною ноткою, візьміть 500 мл білого сухого вина, 2-3 десертних ложечки цукрового піску, 1 стручок ванілі або 1 пакетик ванільного цукрового піску. Родзинкою виступить свіжоморожена малина (грам 200). У процесі готування повторіть ті ж дії, що і в класичному варіанті приготування.

У невелику ємність влийте вино, додайте цукор і малину (за бажанням). Ванільний стручок розріжте навпіл, додайте у вино. Далі на повільному вогні, не доводячи до кипіння, підігрійте, дайте настоятися до 10 хвилин, після чого процідіть через марлю і розлийте по чашках. Смачного.

Як приготувати безалкогольний глінтвейн

Глінтвейн – корисний напій, якщо вживати в міру. П’яніти від нього не обов’язково. Можна підняти собі настрій і без спиртного, а для цього потрібно небагато:

Рецепт глінтвейну:

  • ємність (НЕ алюмінієва);
  • конфорка з маленьким вогнем;
  • чверть літра соку (краще брати виноградний, але можна і за смаком);
  • приправи;
  • вода;
  • мед.

Інгредієнти перемішайте в ємності і доведіть до 70 градусів на маленькому вогні. При цьому, можливо все це нагріти відразу і разом, або зварити окремо, а потім тільки долити до обсягу сік. Смачного.

Як приготувати глінтвейн з яблуками і корицею

глінтвейн з яблуками
Приготуйте глінтвейн з яблуками в домашніх умовах

Ця зимова смакота – альтернатива тим, хто хоче спробувати щось смачне і безалкогольне. Візьміть натуральний яблучний сік, додайте цедру лимона і кілька часточок апельсина. З алкогольним глінтвейном цей смак не зрівняється. Інгредієнти прості:

Рецепт глінтвейну:

  • літр яблучного соку;
  • дві столові ложки цедри лимона;
  • один апельсин;
  • 2-3 бутончики гвоздики;
  • 2 палички кориці;
  • щіпка кардамону;
  • шматочок мускатного горіха;
  • 80 мл води.

Процес приготування зводиться до того, що апельсин нарізаємо часточками, складаємо в каструлю і заливаємо яблучним соком з водою. Ставимо посудину на плиту, доводимо до 75 градусів, після цього чекаємо 15 хв. щоб маса настоялась. Проціджуємо через ситечко і подаємо в чашках.

Рецепт глінтвейну проти застуди

Щоб рецептура виявилася дієвою, не обійтися без:

  • червоного вина,
  • 3 десертних ложечок прополісу або меду,
  • 1 стиглого апельсина і однієї палички тонкої кориці;
  • 8-9 підсушених гвоздик,
  • щіпки подрібненого мускатного горіха.

У процесі приготування глінтвейну 100 мл води доводимо до стану кипіння і додаємо приправи Після того, як відвар настоїться, ріжемо часточками апельсин, вливаємо вино і засипаємо інші компоненти. Доводимо до 60-70 градусів, додаємо кілька горошин чорного або червоного перцю. Пробуємо довести до 80 градусів, після чого чекаємо 15 хв. Все готово і приємного апетиту.

Лікувальні властивості гарячого напою

Глінтвейн допоможе подолати такі хвороби, як:

  • ангіна;
  • грип;
  • кашель.

При цьому, вживайте в нормальних дозах, не зловживаючи.

Дивіться також

НОВОРІЧНИЙ САЛАТ “РІЗДВЯНИЙ ВІНОК”

        Вашому столу бракує урочистості чи святковості? Урізноманітніть звичне новорічне меню красивим і смачним салатом …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *